Domov     O nas     Kontakt

Avtomatski eksterni defibrilator (AED)

Avtomatski eksterni defibrilator (AED) je prenosna elektronska naprava, ki je sposobna zaznati zastoj srca pri človeku. S pomočjo električnega sunka pa lahko srce ponovno požene in s tem reši življenje.

  

Sestavljen je iz ohišja z baterijo, iz katerega izhajata dve nalepki - elektrodi. Odvisno od modela lahko na ohišju najdemo največ 2 gumba (za vklop in proženje električnega sunka), zvočnik (preko katerega nam aparat daje glasovna navodila v slovenskem jeziku) ter pri nekaterih ekran, kjer se navodila tudi izpišejo.

 


Uporaba je varna in enostavna, uporablja ga lahko prav vsak.

Sam po sebi pa aparat seveda ne rešuje življenj, je pa izredno dobrodošel dodatek pri oživljanju s pritiski na prsni koš (masažo srca) in umetnim dihanjem. Z oživljanjem z uporabo AED lahko narediš toliko kot celotna reševalna ekipa, ki prispe kasneje in rešiš življenje.

Pomembno je, da pri neodzivni žrtvi, ki ne diha, nemudoma pričnemo z temeljnimi postopki oživljanja.
Menjaje 30 pritiskov na prsni koš z 2 vpihoma skozi žrtvina usta.

V primeru, ČE OCENITE, DA pri oživljanju osebe POTREBUJETE DEFIBRILATOR
NEMUDOMA POKLIČITE Mejni prehod Petrina na tel. 01 / 893 92 00 
ALI telefonsko številko za klic v sili 112.
Policijska patrulja ga bo v najkrajšem možnem času dostavila do vas.

 

Lokacije AED v občini kostel


Lokacije AED - Kočevje, Kostel in Osilnica

Lokacije defibrilatorjev (AED) v iHELP sistemu

 

Uporaba avtomatskega eksternega defibrilatorja (AED):

Ko kdo prinese AED, naj ga prižge, pripravi elektrodi, ti nato takoj prekineš oživljanje, namestiš elektrodi in slediš navodilom, ter vztrajaš pri oživljanju menjaje z stiski in električnimi sunki ,dokler žrtev ne zadiha, dokler zmoreš ali dokler ne pride reševalna ekipa.

Četudi se z njim še nisi srečal, je uporaba povsem enostavna, saj ob vklopu apart prične dajati navodila v slovenskem jeziku. Najpomembneje je, da napravo vklopimo (če se ne sama), iz embalaže vzamemo nalepki -elektrodi, odstranimo zaščitno folijo in ju nalepimo na gol prsni koš žrtve, kot je na njima narisano (pod desno ključnico in na levo spodnjo stran prsnega koša, pod pazduho).

 

V trenutku, ko sta elektrodi na svojem mestu, prične naprava analizirati dogajanje v srcu. V primeru, da oceni, da je električni sunek potreben, te na to jasno in glasno opozori. Preden pritisneš na gumb za elektrošok pa je zelo pomembno, da se nihče ne dotika žrtve, tudi ti ne! Zato pogledaš okoli žrtve, preveriš, da se je ne dotikaš sam, zakričiš »vsi stran!« in pritisneš na osvetljeni gumb. Telo osebe bo trznilo, ti pa takoj nadaljuješ z masažo srca in umetnim dihanjem. Če opaziš življenjske znake, npr. da oseba zadiha, jo zvrni na bok in pusti elektrode na prsnem košu, saj aparat neprestano nadzoruje delovanje srca.

Če aparat oceni, da električni sunek ni potreben, ponovno preveri življenjske znake in če jih ni, oživljaj s stiski prsnega koša in umetnim dihanjem, brez električnega sunka. Aparat bo kasneje ponovno preveril srčni ritem.

 
 

 

V primeru, da električni sunek ni potreben, pa vseeno pritisneš na gumb, se sunek ne bo sprožil, saj ima aparat varovalo. Tako z njim nikakor ne moreš škoditi.

Vir: AED baza Slovenije (www.aed-baza.si)

 

Video: Miran Klevišar

 

Video: Dr. Miha Kovač