Domov     O nas     Kontakt

Kontaktni podatki

Občina Kostel
Vas 4
1336 Kostel

Tel.: 01 / 894 80 06
Fax: 01 / 894 80 07


E-naslov:  
obcina@kostel.si     
medobcinska.uprava@kostel.si

Iskalnik

20. Marec 2018 

17. državni kviz gasilske mladine

Mladinska ekipa PGD Vas-Fara je dosegla izjemen uspeh na 17. državnem kvizu gasilske mladine,
ki je potekal minulo soboto v Trbovljah. Izmed 39 ekip so si priborili 2. mesto in srebrno kolajno. 

Tekmovalcem čestitamo za vrhunski rezultat! Iskrene čestitke in zahvala tudi mentorjem in vodstvu društva! 

 

Več o samem tekmovanju pa nam je povedal poveljnik PGD Vas-Fara, Aleš Cimprič.

17. DRŽAVNI KVIZ GASILSKE MLADINE

V soboto, 17. 3. 2018,  je v Trbovljah na OŠ Trbovlje potekal 17. državni kviz gasilske mladine. Na državno tekmovanje se je uvrstila mladinska ekipa PGD Vas-Fara v sestavi Tit Lisac, Zaja Cimprič in Kaja Bizjak Lisac.

V to tekmovanje vlagamo v društvu veliko truda, priprav in vaj. Zato se že kar nekaj let redno uvrščamo na državno tekmovanje in posegamo po visokih mestih. V letošnjem letu je v mladinski kategoriji sodelovalo 39 ekip iz celotne Slovenije. Da smo prišli do državnega tekmovanja, smo morali prehoditi dolgo pot. V društvu imamo 16 mladih gasilcev, ki redno obiskujejo tedenske vaje. Z njimi delamo štirje mentorji. Občinskega tekmovanja smo se udeležili s petimi ekipami. Dve ekipi sta tekmovali v kategoriji pionirjev in tri ekipe v kategoriji mladincev. Štirim ekipam se je uspelo uvrstiti na regijsko tekmovanje. Na regijskem tekmovanju smo zasedli 2., 3., 4. in 7. mesto. Po pravilu se lahko državnega tekmovanja udeleži le 1. in 2. uvrščena ekipa.

Na tekmovanju je vse potekalo po načrtih. Rezultati posameznih disciplin so se objavljali sproti. Tako smo še pred zaključkom vedeli, da bo letošnji rezultat fenomenalen. Vseeno pa je napetost ostala vse do razglasitve, ko je napovedovalec razglasil, da je ekipa PGD Vas-Fara osvojila enkratno 2. mesto.

Tekmovanje poteka v treh različnih kategorijah: pionirji, mladinci in gasilci pripravniki. Ekipo sestavljajo trije tekmovalci. Ekipe se med seboj pomerijo v teoretičnem znanju in spretnostnih vajah.

V teoretičnem delu čakajo ekipo štiri preverjanja:

  • DRŽI NE DRŽI - Ekipa odgovarja na 10 vprašanj iz gasilske tematike tako, da obkroži pravilno trditev DRŽI ali NE DRŽI.
  • PRVA POMOČ - Ekipa odgovarja na 10 vprašanj iz prve pomoči tako, da obkroži pravilno trditev.
  • POŽARNA PREVENTIVA – Ekipa odgovarja na 12 vprašanj z obkrožanjem, na 3 vprašanja z dopolnjevanjem oz. vstavljanjem besed/besednih zvez, na 1 vprašanje s petimi trditvami povezovanja/razvrščanja in na 1 vprašanje opisno.
  • POIŠČI BESEDE (OSMEROSMERKA) – Ekipa mora v desetih minutah poiskati 15 skritih besed povezanih z gasilsko tematiko. Besede so skrite v mreži 20 krat 20 črk v osmih različnih smereh.

 

Pri praktičnem delu se ekipe pomerijo v dveh disciplinah:

  • ŠTAFETNO VEZANJE VOZLOV – Vsak član ekipe mora v čim krajšem času zvezati izžrebani vozel. Vežejo se: jamborski vozel, tkalski vozel in tesarski vozel.
  • GASILSKA SPRETNOST – Vsak član ekipe mora čim hitreje opraviti izžrebano spretnost. Spretnosti so: hitrostno spajanje cevi na trojak, met torbice z vrvico ter prepoznavanje in prenos pravilnega orodja.

 

Aleš Cimprič