Domov     O nas     Kontakt

Kontaktni podatki

Občina Kostel
Vas 4
1336 Kostel

Tel.: 01 / 894 80 06
Fax: 01 / 894 80 07


E-naslov:  
obcina@kostel.si     

Iskalnik

4. Marec 2020 


Preventivni ukrepi za preprečevanje širjenja koronavirusa


Da bi bili tudi na lokalni ravni čim bolje informirani glede dogodkov v zvezi z novim koronavirusom objavljamo navodila  kako ravnati v primeru obravnave pacienta s sumom na COVID-19. Vse osebe bodo v Sloveniji obravnavane na enak način. Z vzpostavitvijo 16 točk za odvzem brisa pa smo tudi racionalizirali uporabo zaščitne opreme in obremenitev izvajalcev na primarni ravni.

Za uspešno preprečevanje širjenja koronavirusa je izjemno pomembno preventivno ukrepanje. Tako velja, da je prvi med preventivnimi ukrepi redno in dosledno umivanje rok z milom in vodo. V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke.

Občina Kostel
spremlja stanje širjenja koronavirusa v državi. Zdravstveni dom  Kočevje je zadolžen za izvajanje protokola ukrepanja v primeru izbruha virusa.

V primeru suma na koronavirus se bo postopek odvzema brisa  izvajal v Zdravstvenem  domu Kočevje, ki je oskrbljen s potrebnimi sredstvi in ima pripravljene ukrepe postopanja.

Bolnikov prvi kontakt tako še vedno ostaja izbrani osebni zdravnik. Če ta ni dosegljiv, pa urgentna služba. Bolnik s sumom na okužbo s koronavirusom torej najprej telefonira svojemu osebnemu zdravniku. Ta bo po pogovoru z bolnikom in posvetu z lokalnim epidemiologom ocenil, ali je sum upravičen ali ne. Če bo ocenil, da je sum upravičen, bo bolniku prek telefona sporočil točko za odvzem brisa, kjer se bolnik zglasi.

Pristojni poudarjajo, da naj bolniki s sumom na okužbo koronavirus ne hodijo samostojno na točke za odvzem brisa, brez napotitve osebnega zdravnika, saj tako obravnava bolnika namreč ne bo možna.

Stik z zdravnikom prek telefona je ključnega pomena, saj se s tem izognemo fizičnim stikom in morebitnemu prenašanju okužbe.

Vse pomembne informacije o koronavirusu in preprečevanju širjenja virusa so dostopne na spletnih straneh Ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje.


 


NIJZ: https://www.nijz.si/sl/koronavirus-2019-ncov
MZ: https://www.gov.si/…/obvladovanje-nalezljivih-…/koronavirus/