Domov     O nas     Kontakt

Kontaktni podatki

Občina Kostel
Vas 4
1336 Kostel

Tel.: 01 / 894 80 06
Fax: 01 / 894 80 07


E-naslov:  
obcina@kostel.si     
medobcinska.uprava@kostel.si

Iskalnik

18. Oktober 2020 


Ukrepi za zajezitev koronavirusa


Drage občanke, dragi občani in vsi obiskovalci Kostela!

Glede na prvo potrjeno okužbo prebivalca občine Kostel, ki dejansko živi v Kostelu, se obračamo na vas s spodnjim zapisom.

Epidemiološka situacija po državi se iz dneva v dan slabša. Glede na dnevno fluktuacijo naših občanov v ostale občine je bilo samo vprašanje časa, kdaj se bomo tudi pri nas soočili s koronavirusom. Da bi preprečili nadaljnje širjenje in nove pojave okužb, apeliramo na vas, da se strogo držite predpisanih ukrepov, uporabljate zaščitno opremo (maske), skrbite za razkuževanje, distanco ter se, če ni nujno, izogibate nepotrebnim stikom in druženjem.
V primeru suma okužbe se nemudoma obrnite na svojega osebnega zdravnika ali na kontaktni št. 040 524 849 (informacije o koronavirusu) oz. 040 314 547 (vstopna točka, odvzem brisov). 
Morebitne novo okužene prosimo, da v čim večji meri sodelujete s strokovnimi službami. Njihove bližnje sorodnike pa prosimo, da se izogibate druženju v času od testiranja pa do trenutka, ko je sum ovržen.   
Za občane v stiski in njihovo najnujnejšo oskrbo oz. dostavo nujnih življenjskih potrebščin bo še naprej delovala telefonska številka 030 602 882.  


Opozoriti želimo tudi na spremenjen protokol  Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) za sledenja stikom okuženih z novim koronavirusom.


Zaradi naraščajočega števila okužb z novim koronavirusom bo epidemiološka služba (NIJZ) od sobote, 17. 10. 2020, dalje še vedno vzpostavila kontakt z vsako osebo s potrjeno okužbo preko telefona, ji podala informacije o poteku izolacije in izdala kodo za aktivacijo v aplikaciji #OstaniZdrav. Oseba s potrjeno okužbo bo prejela tudi navodila, da sama obvesti vse osebe, s katerimi je bila v stiku, in jim posreduje Navodila za osebe, ki so bile izpostavljene okužbi z novim koronavirusom (dostopna na naslednji povezavi). Skladno s spremenjenim protokolom epidemiološka služba ne bo več iskala visoko rizičnih tesnih stikov. To pomeni, da ne bo več podajala predlogov za ukrep karantene. Ne glede na spremenjen protokol epidemiološka služba nadaljuje s svojim delom in še naprej zagotavlja tudi vse ključne epidemiološke podatke, ki predstavljajo pomembno podlago za odločitve in sprejemanje ukrepov.


Obveščamo vas tudi, da bo Zdravstveni dom Kočevje pričel s ceplenjem proti gripi. Vse informacije o tem dobite pri osebnem zdravniku ali v delovnem času v Zdravstveni postaji Vas.


Ostanimo zdravi!
Občina Kostel in Štab Civilne zaščite Občine Kostel naprošata vse občanke in občane za strogo in dosledno spoštovanje vseh predpisanih ukrepov ter pozivata k uporabi zaščitnih sredstev in izogibanju medsebojnega druženja oz. izpostavljanja nepotrebnim tveganjem za okužbo s Covid-19.